Castiga bani online

SRR - Societatea de Robotica din Romania

Probabil foarte putini stiu ca in Romania exista o societate in al carei statut este prevazut ca scop "promovarea roboticii in Romania, atat ca domeniu de cercetare cat si - mai ales - sub aspect aplicativ". Ei bine aceasta este Societatea (Asociatia) de Robotica din Romania (Romanian Society for Industrial Robotics - ROMSIR). Printre cei multi trebuie sa recunosc ca ma aflu si eu, de aceea m-am hotarat sa caut mai multe detalii in ceea ce priveste aceasta societate. Mare mi-a fost mirarea sa aflu ca aceasta s-a constituit inca din 6 decembrie 1990, la Timisoara, iar statutul sau a fost adoptat in acelasi loc in noiembrie 1992. De asemenea am aflat ca are deschise filiale in 10 orase din Romania: Arad, Brasov, Bucuresti, Craiova, Cluj Napoca, Galati, Iasi, Oradea, Resita, Timisoara. Am inteles de ce nu am auzit de aceasta asociatie abea cand am deschis site-ul sau oficial: www.robotics-society.ro. Trecand peste faptul ca este facut doar ca sa fie, am urmat rand pe rand link-urile, spre a descoperii ce activitati a intreprins in acesti 16 ani. Ei bine a organizat o serie de simpozioane/conferinte o data la 2 ani si a infiintat o revista Robotica & Management, cam asta fiind intreaga activitate a societatii. Este adevarat ca "este o asociatie profesionala, autonoma, neguvernamentala si apolitica, cu personalitate juridica, nu urmareste profit (nu este lucrativa) si nu are patrimoniu" si ca in Romania acest domeniu este intr-o stare incipienta, insa eu consider ca ar fi putut fi de un mai mare ajutor micii comunitati din domeniu de la noi. Iata cateva articole din statutul Societatii de Robotica din Romania:

Art. 5 Scopul ARR este promovarea roboticii in Romania, atat ca domeniu de cercetare cat si - mai ales - sub aspect aplicativ:

- In industrie, unde implementarile robotice trebuie sa fie principala cale a retehnologizarii;

- In medicina si asistenta / recuperarea bolnavilor;

- In domeniul serviciilor si a activitatilor casnice;

- In aplicatii militare.

Art. 8 Activitatea ARR se desfasoara in conformitate cu scopul definit in Art. 5, cu acceptul sau la solicitarea unitatilor interesate, in urmatoarele directii:

8.1 Initierea unor cercetari fundamentale si orientate de varf si de mare perspectiva in domeniul roboticii.

8.2 Acordarea unor consultatii la elaborarea unor programe de cercetare.

8.3 Prospectarea necesitatilor si posibilitatilor implementarii robotice in directiile mentionate in Art. 5, intreprinderea unor actiuni de promovare a mecanizarii, automatizarii, proceselor de fabricatie, a introducerii unor tehnologii avansate in industria romanesca.

8.4 Fundamentarea si prezentarea la organisme guvernamentale si neguvernamentale a unor propuneri privind programe de dezvoltare a roboticii in Romania.

8.5 Coordonarea activitatii de cercetare, proiectare, implementare si servicii in domeniul roboticii. Angajarea membrilor ARR, cat si a unitatilor participante / beneficiare la asemenea activitati este benevola si se organizeaza pe baze comerciale (contracte).

8.6 Facilitatea schimbului de informatii intre membrii ARR. In acest scop:


- Intocmeste si mentine la zi - pe baza contributiei membrilor - un fisier bibliografic privind documentatiile din domeniul roboticii existente in Romania si asigura copierea / difuzarea contra cost a unor copii ale acestor documentatii la cererea membrilor ARR.
- Publica Buletinul de informare de Robotica (Revista Robotica & Management).
- Organizeaza intalniri, forumuri, simpozioane, coferinte cu participarea specialistilor din tara si de peste hotare, pentru prezentarea si dezbaterea unor probleme de robotica.
- Organizeaza - cu concursul membrilor ARR si a organismelor / unitatilor colaboratoare cicluri de conferinte, cursuri de reciclare, cursuri postuniversitare etc. privind probleme de robotica pentru specialisti interesati.
- Sprijina membrii ARR in vederea intocmirii si prezentarii cererilor de inventii / inovatii.

8.7 Sprijinirea invatamantului superior de robotica si a specializarii prin burse in acest domeniu. Studentilor merituosi li se vor acorda stipendii pentru participarea la Simpozioanele Nationale de Roboti Industriali si alte manifestari stiintifice interne si internationale.

8.8 Intreprinderea unor actiuni de popularizare a roboticii in tara, prin conferinte, dezbateri publice si folosind mijloace de mass-media.

8.9 Asigurarea legaturii si conlucrarii cu alte organizatii profesionale independente din tara.

8.10 Colaborarea cu asociatii similare din alte tari, cat si de nivel international, intreprinderi si institutii de peste hotare, prin:


- Asocierea ARR la organismele similare internationale ca si membru colectiv.
- Asocierea unui numar cat mai mare de membrii ARR la organisme similare internationale ca si membri individuali.
- Invitarea in Romania, pe cale directa sau prin organisme si intreprinderi / institutii colaboratoare, a unor specialisti de renume ai domeniului de stiinta pe plan mondial, pentru prezentarea unor informatii privind stadiul actual si perspectivele de dezvoltare ale roboticii.
- Interventii in vederea asigurarii participarii membrilor ARR la manifestari stiintifice de robotica peste hotare.
- Realizarea unor schimburi de specialisti in vederea documentarii / perfectionarii acestora si organizarea unor schimburi de experinta.

8.11 Initierea unor cooperari internationale in cercetarea stiintifica, invatamantul superior tehnic, implementari industriale cu specific de Robotica, pe calea programelor specifice ale Comunitatii Economice Europene (COST, TEMPUS, COMETT etc.).


Am sa va las pe voi sa trageti concluziile daca si in ce masura aceste obiective au fost indeplinite.

Niciun comentariu: