Castiga bani online

Internetul in 1994 - video



Aceasta este o reclama a firmei Digital Equipment Corporation din 1994. Am postat aceasta reclama pentru a vedea cat de mult a evoluat internetul intr-o perioada relativ scurta de timp. Reclama dateaza dintr-o vreme in care era recomandat sa dezactivezi afisarea pozelor in browser pentru a nu-ti incarca prea tare factura telefonica :) . Si sa nu credeti ca era o reclama facuta in vre-o tara din lumea a treia ci tocmai in SUA.

Cea mai mare inteligenta artificiala din S-E Europei se afla la Iasi

Inteligenta Artificiala la Iasi
Romania este o tara mica din punct de vedere economic si al puterii mondiale, insa parerea mea este ca aici asteapta spre a fi descoperite o multime de minti ilustre cu un potential enorm. Ati putea sa ma acuzati de un nationalism exagerat, insa asta este parerea mea sincera. De ce am facut aceasta introducere? Pentru ca in continuare voi prezenta un proiect care nu face decat sa intareasca cele spuse mai sus. Mai mult decat atat sunt mandru de faptul ca acest proiect are loc in Romania si mai ales in orasul in care locuiesc de vreo 6 ani - Iasi. Dar sa las vorbele mari si sa va prezint stirea: Cel mai performant calculator din tara si din S-E Europei este detinut de catre Facultatea de fizica a Universitatii Alexandru Ioan Cuza. Acesta are o valoare de aproximativ 300 mii Euro si a fost castigat prin intermediul unui proiect al Agentiei Nationale de Cercetare Stiintifica. Poate nu o sa vi se para ceva extraordinar insa pentru mine inseamna un pas inainte al cercetarii romanesti. Mihai Toma, decanul facultatii de Fizica din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi declara ca: "Daca acesta va intra in functiune la capacitate maxima, va putea fi folosit de catre toate colectivele de cercetare din tara." Calculatorul a fost prins intr-o finantare de aproximativ 4 milioane lei si are in componenta sa 130 procesoare, fiecare dintre acestea avand alte 4 procesoare. Cu ajutorul acestui tip de resursa, Universitatea Alexandru Ioan Cuza va intra in cadrul Retelei de Excelenta - Magma Net, o retea de magnetism molecular si care are drept obiectiv infiintarea Institutului European de Magnetism Molecular. Cu aceasta ocazie, Universitatea Cuza va deveni membru fondator al acestui institut. "Noi mai avem, in afara de acest proiect, si o alta serie de investitii foarte importante. Vom avea 2 milioane lei pentru cele mai performante instrumente pentru masuratori magnetice sau pentru masuratori la temperaturi foarte mici. De asemenea, vom putea face chiar si masuratori de inalta frecventa, de pana la 67 Ghz", a precizat Alexandru Stancu, profesor al Facultatii de fizica.

Titlul acestui articol precum si mare parte din continutul lui este preluat de pe site-ul ziarului Ziua de Iasi .

Ben Goertzel despre inteligenta artificiala - Video



Un interesant discurs al lui Ben Goertzel pe tema "Artificial Intelligence and Human Immortality"

Nanotehnologia

nanotehnologiaInitial am vrut sa definesc nanotehnologia cu propriile-mi cuvinte, asa cum o inteleg eu, apoi m-am gandit ca ar fi mai bine sa gasesc o definitie avizata. Asadar avand internetul la indemana am inceput sa rascolesc site-urile pe care stiam ca as putea gasi ceva de genul acesta, insa spre surprinderea mea nu am gasit nimic concret. Am luat apoi la "puricat" binecunoscutul motor de cautare google si am luat site-urile la rand insa tot nu am gasit nimic care sa poata fi numit o "definitie a nanotehnologiei". Bineinteles ca daca veti incerca acest exercitiu imi veti putea da cateva link-uri, insa toate sunt fie incomplete fie pareri neavizate. Cel mai interesant mi s-a parut raspunsul domnului dr. Gheorghe Paun, membru corespondent al Academiei Romane, la intrebarea "Care este, dupa parerea dumneavoastra, definitia nanotehnologiei?" : "Daca-mi cereti un raspuns grabit, venind dinspre perceptia personala, pentru mine, "nano" este legat de nivelul molecular, deci cu un bun ordin de marime sub "micro". Mai jos deci decat ne sugereaza etimologia (gr. nanos = pitic), dar nu obligatoriu referitor la nivelul de masura nanometric, al milionimii unui metru. Evident, este aici efectul experientei personale: am citit pentru prima data despre nanotehnologii cu referire la "constructii" (nu stiu cum le-as putea numi mai precis) realizate din molecule de ADN. Era vorba despre aranjamente moleculare stabile si rigide, cu proprietati mecanice prestabilite, obtinute insa prin mijloace biochimice din componente "moi", din secvente de nucleotide, care initial nu erau deloc rigide. Leg deci direct nanotehnologia de biotehnologie." De ce mi s-a parut interesant acest raspuns? Pentru ca este in acelasi ton cu ideile mele, evident transpuse intr-un limbaj mai academic, la care nu m-as putea ridica :) . Concluziile va las pe voi sa le trageti, si daca nu ati inteles exact despre ce e vorba va sfatuiesc sa repetati exercitiul mai sus amintit :). Nu sunt foarte multe surse de informare in acest domeniu, deci nu va va fi prea greu sa le parcurgeti.

Robocode

Robocode este un proiect open source prezentat sub forma unui joc. Ideea acestuia este sa-ti programezi un robot astfel incat sa invinga adversarul. Trebuie sa recunosc ca eu personal nu l-am incercat insa din cate am inteles nu este foarte greu. Limbajul folosit este OOP-ul JAVA.

Nokia Morph Concept - video

Nokia Morph Concept

Nokia Morph Concept Se pare ca cei de la centrul de cercetari Nokia in colaborare cu Universitatea Cambridge nu au stat degeaba in ultimul timp si sunt gata sa fac un nou pas in evolutia telefoniei mobile. Nokia Morph e primul telefon mobil care este bazat pe nanotehnologie. Acest lucru face ca viitorul telefon sa aiba functionalitati care pana acum pareau de domeniul SF-ului. Iata cateva dintre acestea:


- poate deveni PDA, headset sau bratara
- este capabil de auto-curatare, respingand toate particulele lichide si orice tip de murdarie de pe suprafata sa
- va folosi exclusiv energie solara, incarcandu-se prin simplul contact cu razele soarelui in timp ce il utilizati

Terminalul poate fi admirat in cadrul unei expozitii la Muzeul de Arta Moderna din New York pana pe 12 mai si se estimeaza ca va deveni cu adevarat o realitate peste 7 ani. Bineinteles ca asta lasa loc multor suspiciuni, dar 'om trai si 'om vedea :) . Pana atunci Nokia promite ca va introduce treptat in telefoanele mobile elemente ale acestui concept. Pentru mai multe detalii puteti vizita pagina oficiala The Morph Concept.