Castiga bani online

Crowdfunding - strange fonduri pentru proiectul tau

Multi au idei, au initiativa, au realizat un proiect ce poate avea succes, insa se lovesc de un impediment des intalnit - lipsa finantarii. Aici intervine conceptul de crowdfunding. Practic acesta se bazeaza pe o platforma online (si nu numai) prin care orice intreprinzator/inventator isi poate prezenta proiectul in scopul de a strange fonduri pentru realizarea acestuia de la oricine este interesat si dispus sa investeasca. Acest concept a pornit din Statele Unite, in acest moment bucurandu-se de succes in intreaga lume. 
Kickstarter este poate cea mai cunoscuta platforma ce ofera aceste servicii. Compania isi are sediul in Statele Unite si in acest moment este deschisa proiectelor venite din SUA, Anglia, Canada. Australia, Noua Zeelanda si Norvegia. Pentru a putea aplica din alte tari trebuie sa ai social security number, un cont bancar valabil in una din aceste tari, o adresa fizica si un act de identitate eliberat de autoritatile de acolo. Tocmai de aceea este mai complicat pentru un roman de exemplu sa acceseze acest serviciu, in cel mai rau caz putand apela la un prieten bun stabilit acolo si dispus sa-l ajute in acest sens.
Pe langa Kickstarter sunt si alte platforme de succes pecum Indiegogo sau Gofundme.

Conceptul Crowdfunding - beneficii

Platformele Crowdfunding functioneaza dupa cateva idei comune: promoveaza proiecte, colecteaza fonduri de la utilizatori pentru finantarea acestora si se sustin prin colectarea unor comisioane ce pot ajunge pana la 10%. Desigur sunt si care au comision 0, insa acestea se orienteaza in primul rand spre actiunile de caritate. In principiu un proiect este promovat cu scopul de a strange o anumita suma stabilita dinainte. Daca target-ul este atins acesta primeste finantarea - scazand comisionul aferent, daca nu fondurile stranse sunt returnate catre donatori fara a se percepe comision.
Pentru cei care apeleaza la aceste platforme beneficiile sunt evidente - pot strange fonduri pentru afacerea lor daca au un proiect viabil si se bucura de succes in randul donatorilor, pot beneficia de promovarea produsului/ideii lor astfel existand posibilitatea de a gasi chiar viitori clienti, pot face o prospectare de calitate a pietei unde vor sa patrunda. Cei care vor sa doneze prin intermediul acestor platforme, in primul rand pot ajuta un proiect care le este pe plac astfel contribuind la dezvoltarea lui. Sumele pot fi de la cele mai mici la cele mai substantiale in functie de posibilitatile fiecaruia, totodata avand garantia ca banii donati vor fi returnati in cazul in care nu se strange suma dorita. De asemenea, donatorii se pot bucura de mici recompense ce pot fi de la simple multumiri in public pana la produse sau posibilitatea de a beneficia printre primii de proiectul sustinut.

Crowdfunding-ul in Romania

Cum spuneam, pentru a beneficia de aceste platforme internationale, pentru un intreprinzator roman este destul de complicat. In Romania acest concept este destul de nou, insa cu siguranta va creste. Deja au aparut cateva site-uri de acest gen ce se bucura de un succes relativ. Printre acestea as mentiona Crestemidei, We Are Here, Multifinantare, sau platforma crowdfunding oferita de Universitatea Babes-Bolyai din Cluj

Niciun comentariu: